Gäst vid begravning

Innehåll

Ska du gå på begravning och du är osäker på vad som förväntas av dig. Vår guide beskriver enkelt och kortfattat vad du bör tänka på som gäst på begravning.

  1. Är du nära anhörig?
  2. När ska du komma till begravningen
  3. Vilken klädsel ska du bära?
  4. Det här behöver du ta med dig
  5. Var i kyrkan ska du sitta

Vem är nära anhörig?

Som nära anhörig räknas make, maka, registrerad partner, sambo, barn, föräldrar, syskon, svärföräldrar, barnbarn samt mor- och farföräldrar. Vill du läsa mer ingående om anhöriga så klickar du här.

När skall man komma till begravningen?

Du förväntas vara på plats i tid och minst 10 minuter innan. Ofta beror det på hur stor begravningen är. Kommer det många gäster är det lämpligt att vara där ca 20 minuter för att hinna spendera ett par minuter med nära och kära. Kom alltid i tid.

Vilka kläder på begravning?

Vilken typ av kläder som används vid en begravning blir allt mindre betydelsefullt. Det viktiga är att kläderna visar hänsyn och omtanke.

Här kan du läsa mer om vilken typ av kläder och skor som används vid begravningar.

Vad ska jag ta med på begravningen?

Du förväntas inte ta med dig något till en begravningsceremoni. Däremot är det vanligt att gäster på begravningen lägger en blomma på kistan eller i graven. Det inhandlar du på närmaste blomsterhandel.

Var i kyrkan sitter man?

Nära anhöriga som släkt och familj sitter på en sida i kyrkan medan bekanta och övriga gäst får sitta på den andra sidan.

Kyrkans regler och traditioner har blivit mindre viktiga. Idag är det inte helt ovanligt att det råder valfrihet i Kyrkan eller att de efterlevande bestämt att du kan sätta dig där du önskar. Utgå alltid från att anhöriga sitter på höger sida sett bakifrån.