Ibland kan det vara svårt att veta vad vi ska säga när någon dött? Kan vi säga ”jag beklagar sorgen” fortfarande och vilka alternativ finns det? Vi på Minnesord har svaren på begreppen som används vid olika situationer.

Det är vanligt att säga ”jag beklagar sorgen” eller ”jag beklagar din förlust” när någon har mist en anhörig eller när man vill visa medkänsla vid en annan sorg. Andra sätt att uttrycka medkänsla och tröst kan vara:

 • Mina tankar är med dig och din familj.
 • Jag är så ledsen för din skull.
 • Jag delar din sorg.
 • Jag tänker på dig och finns här för dig om du behöver mig.
 • Mitt varmaste deltagande.
 • Det är en fruktansvärd förlust, och jag beklagar djupt.
 • Jag önskar dig styrka och tröst under den här svåra tiden.
 • Tänker på dig i din sorg och sänder kärlek och styrka.

Det viktigaste är att visa att man bryr sig och finns där för personen som sörjer, och att man är villig att lyssna och stötta på det sätt som personen behöver.

Vad kan man säga istället för jag beklagar sorgen?

 1. Jag beklagar din förlust.
 2. Jag deltar i din sorg.
 3. Du har mitt varmaste deltagande.
 4. Så sorgligt att ”Anna” har gått bort, du har all min medkänsla.
 5. Mina tankar är med dig.
 6. Jag tänker på dig.
 7. Jag är så ledsen för din skull. Du vet att jag finns här för dig.
 8. Jag vet att du har det svårt. Är det något jag kan göra för dig?
 9. Det finns inga ord. Du vet att jag står vid din sida. 
 10. Jag förstår att det är mycket tungt för dig nu. Finns det något jag kan hjälpa dig med? 

Istället för beklagar sorgen

Det finns många alternativ för ”beklagar sorgen”.

 • Jag är ledsen över att du har förlorat en älskad person
 • Mitt hjärta går ut till dig i din sorg
 • Jag delar din sorg och önskar att jag kunde göra något för att lindra den
 • Jag tänker på dig och din familj i denna svåra stund
 • Min kondoleans till dig och din familj
 • Jag är här för dig om du behöver någon att prata med
 • Du är i mina tankar och jag önskar att jag kunde göra mer för att hjälpa dig
 • Jag är tacksam för att jag fick känna den här personen, och jag delar din sorg över förlusten

Kan man säga beklagar sorgen?

Ja, det går utmärkt att säga beklagar sorgen och för att göra det mer personligt kan du kombinera det med någon av fraserna ovan. Till exempel kan du säga, Jag beklagar sorgen, är det något jag kan göra för dig?

Att beklaga sorgen när någon förlorat en anhörig

Viktigt att tänka på när någon säger att de har förlorat en anhörig

 1. Lyssna: Det kan vara svårt att veta vad man ska säga när någon har förlorat en anhörig, men det viktigaste är att vara närvarande och lyssna. Låt personen tala om hur de känner och ge dem tid att bearbeta sin sorg.
 2. Visa medkänsla: Det är viktigt att visa medkänsla och stöd för den som har förlorat en anhörig. Du kan säga att du beklagar sorgen och att du är här för dem om de behöver någon att prata med.
 3. Erbjud hjälp: Fråga personen om det finns något du kan göra för att hjälpa dem. Det kan vara att hjälpa till med praktiska saker, eller att bara vara en stöttande närvaro.
 4. Respektera deras sorg: Alla hanterar sorg på olika sätt, så det är viktigt att respektera den som har förlorat en anhörig och hur de väljer att hantera sin sorg.
 5. Erbjud stöd under lång tid: Sorgen efter att ha förlorat en anhörig kan vara långvarig och djup. Därför är det viktigt att erbjuda ditt stöd och uppmuntran en längre tid och inte bara de första dagarna efter förlusten.

Olika sätt att hantera sorg

Det finns inget rätt eller fel för att hantera sorg. Vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för någon annan. Det viktigaste är att hitta en metod som känns bäst för dig och din situation. Här är några förslag på sätt att hantera sorg:

 • Prata med någon som du litar på. Det kan vara en vän, en familjemedlem eller en professionell.
 • Skriv ner dina känslor. Det kan hjälpa dig att organisera dina tankar och att se dina känslor på ett annat sätt.
 • Gör något kreativt. Det kan vara att måla, skriva eller att göra något annat som du tycker är kul och som hjälper dig att släppa tankarna.
 • Träna. Motion och styrketräning kan hjälpa dig att släppa stress och att må bättre.
 • Ta hand om din kropp. Se till att äta bra mat, sova tillräckligt, motionera och att dricka tillräckligt med vatten.

Att hantera sorg tillsammans

Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam i din sorg. Det finns många som är villiga att hjälpa till och stötta dig. Här är några förslag på hur du kan hantera sorg tillsammans:

 • Bilda en stödgrupp. Det kan vara bra att prata med andra som har gått igenom liknande saker och att få stöd och råd från dem.
 • Gör något tillsammans. Det kan vara att gå en promenad, att se en film eller att göra något annat som ni tycker är kul.
 • Ge och ta emot stöd. Det är viktigt att både ge och ta emot stöd under en svår tid.

Sök professionell hjälp

Om du känner att det är svårt att hantera din sorg eller om det påverkar din vardag på ett negativt sätt, kan det vara bra att söka professionell hjälp. Det finns olika typer av stöd och hjälp som du kan få, till exempel:

 • Psykologisk hjälp. En psykolog kan hjälpa dig att hantera dina känslor och att få en bättre förståelse för din sorg.
 • Terapi. Det finns olika typer av terapier som kan hjälpa dig att hantera din sorg, till exempel kognitiv beteendeterapi och psykodynamisk terapi.
 • Medicinsk hjälp. Om du har svårt att sova, att äta eller att fungera normalt kan det vara bra att söka medicinsk hjälp.

Sammanfattning

Sorg är en naturlig reaktion på förlust och det är viktigt att ta hand om sig själv och sin hälsa under denna tid. Det finns olika sätt att hantera sorg och det är viktigt att hitta det som känns bäst för just dig. Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam i din sorg och att det finns många som är villiga att hjälpa till och stötta dig. Om du känner att det är svårt att hantera din sorg, kan det vara bra att söka professionell hjälp.