Planera begravning

Innehåll

Dödsfall kan vara plötsliga och det kan vara väntande, oavsett så ställs du inför en troligtvis ny situation och det uppstår många frågor. Här kan du läsa steg för steg vad du behöver tänka på när du planerar någon annans begravning. Saknar du en fråga kan du enkelt mejla oss så hjälper vi dig så snart vi har möjlighet.

1. Att planera en begravning

Som anhörig kan det vara skönt att kontakta en begravningsbyrå för att få hjälp med alla val som behövs göras. Som anhörig vill man ofta själv ta så många beslut kring den avlidnas begravning. I många fall kan det vara jobbigt att själv behöva ta ställning till de praktiska frågor som uppstår, särskilt efter ett dödsfall.

2. Välj och kontakta din begravningsbyrå

Det vanligaste är att man tar kontakt med sin lokala begravningsbyrå och gör en förfrågan om prisuppgifter. Som anhörig bestämmer ni själv i vilken utsträckning ni vill ta hjälp av begravningsbyrån. Efter ett dödsfall kan det kännas jobbigt att hitta en begravningsbyrå, då kanske det känns bättre at avvakta en dag eller två. Tyvärr så säger begravningslagen att kroppen måste gravsättas eller kremeras inom en månad.

3. Kyrklig eller borgerlig begravning?

Därefter är det läge att bestämma vilken form av begravning ni vill ha. De två vanligaste formerna av begravningar är den kyrkliga begravningen som oftast hålls i en kyrka eller kapell. En borgerlig begravning går att utforma efter anhörigas kriterier.